Hai guysss!!
Hari ni Annis nak share resepi Cereal Butter Prawn. Nama melayunya Udang Goreng Nestum. Ni antara resepi yang paling senang Annis nak masak. Sedap pun sedap. Mana yang tak pernah rasa tu try lah masak resepi ni. Sekali dah cuba, mesti nak repeat. :D
Bahan-bahannya:
1kg Udang yang sudah dibersihkan
Setengah cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar margerin
1 tangkai daun kari
2 biji cili padi (dihiris)
2 cawan nestum
Garam
Cara masak:
Gaul udang dengan sedikit garam, kemudian campurkan udang tu dengan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak dan goreng sampai rangup.
p/s:Kalau nak bancuh tepung dengan sikit air pun boleh. Kalau Annis, Annis lebih suka gaul macam ni.
Dah start berbuih dan naik bau? haa masukkan udang. Gaul sampai sampai rata.
Dah sebati udang tu dengan margerin, kita masukkan pula nestum dalam kuali. Nak tuang lebih dari 2 cawan pun boleh. Ikut tekak masing-masing. Tapi pastikan api kecil ya, sebab nestum cepat hangus.
Masukkan secubit garam dan gaul. Tak perlu gaul terlalu lama, asal nampak warna nestum jadi keperangan pun dah cukup. Kemudian angkat dan hidangkan.
p/s:Jangan masukkan terlalu banyak garam, sebab margerin dah cukup masin. Penggunaan garam cuma untuk imbangkan rasa manis nestum sahaja.
Siap!
Sorry gambar blurr
Nak ratah gitu pun boleh, nak makan dengan dengan nasi panas pun boleh. Hidangan ni lebih sedap kalau kita makan dengan lauk sampingan, lagi2 masakan seafood. :D
Bahan-bahannya:
1kg Udang yang sudah dibersihkan
Setengah cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar margerin
1 tangkai daun kari
2 biji cili padi (dihiris)
2 cawan nestum
Garam
Cara masak:
Gaul udang dengan sedikit garam, kemudian campurkan udang tu dengan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak dan goreng sampai rangup.
p/s:Kalau nak bancuh tepung dengan sikit air pun boleh. Kalau Annis, Annis lebih suka gaul macam ni.
Bila dah siap goreng, ketepikan lebihan minyak masak. Sebab kita nak masukkan pula margerin dalam kuali.
Tak perlu tunggu sampai cair, kita dah boleh terus masukkan hirisan cili dan daun kari. Tumis sampai berbuih.
Dah sebati udang tu dengan margerin, kita masukkan pula nestum dalam kuali. Nak tuang lebih dari 2 cawan pun boleh. Ikut tekak masing-masing. Tapi pastikan api kecil ya, sebab nestum cepat hangus.
Masukkan secubit garam dan gaul. Tak perlu gaul terlalu lama, asal nampak warna nestum jadi keperangan pun dah cukup. Kemudian angkat dan hidangkan.
p/s:Jangan masukkan terlalu banyak garam, sebab margerin dah cukup masin. Penggunaan garam cuma untuk imbangkan rasa manis nestum sahaja.
Siap!
Sorry gambar blurr
Nak ratah gitu pun boleh, nak makan dengan dengan nasi panas pun boleh. Hidangan ni lebih sedap kalau kita makan dengan lauk sampingan, lagi2 masakan seafood. :D
No comments:
Post a Comment